Houdbaarheid dadels

Dadels zijn kleine kwetsbare vruchten. Ze bederven best snel, maar wat is eigenlijk de houdbaarheid van dadels?

Tropische vruchten zijn over het algemeen niet erg lang houdbaar. Dadels zijn ook tropische vruchten. Dadels moeten vrij rijp geoogst worden en dan hebben ze nog een lange weg te gaan om in Nederland te komen. Eenmaal in Nederland aangekomen, kan je ze niet heel erg lang meer bewaren.

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de houdbaarheid van dadels te verlengen. Lees verder om meer over de houdbaarheid van dadels te leren.

Houdbaarheid – verse dadels

Verse dadels die we in Nederland kopen, zijn meestal ingevroren geweest. Let hier goed op, want dadels die ingevroren zijn geweest, kan je niet nog een keer invriezen.

Ontdooide verse dadels kan je 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Echt verse dadels kunnen wel een dag of 10 bewaard blijven. Maar echt verse dadels zijn een zeldzaamheid.

Houdbaarheid – ingevroren dadels

In toko’s en Oosterse supermarkten zijn vaak ingevroren dadels te koop. Deze dadels zijn direct na de oogst gewassen en ingevroren voor de export. Het invriezen van de vruchten verlengt hun houdbaarheid. Vanwege de bederfelijkheid van dadels, zijn ze meestal ingevroren of gedroogd te koop.

Ingevroren dadels kunnen tot ongeveer 6 maanden goed blijven. Vries ontdooide dadels nooit nog een keer in.

Houdbaarheid – gedroogde dadels

Bij het drogen van dadels gaat het vocht verloren. Doordat er nagenoeg geen vocht meer in de vruchten zit, wordt de houdbaarheid enorm verlengd. Gedroogde dadels blijven tot wel 8 maanden goed als je ze op een koele, droge plek bewaart.

Na 8 maanden zijn de dadels nog steeds goed om te eten. Ze worden alleen een beetje hard of kunnen versuikeren. Meestal zijn ze dan niet meer zo lekker om gewoon te eten, maar wel om in een warme maaltijd te bereiden.