Medjool dadel

Dadels, er zijn zo veel soorten! De medjool dadel is een bekende soort, ken jij deze soort al? Wat is dit voor dadelsoort en wat is er zo speciaal aan?

Er bestaan wel 400 verschillende soorten dadels. Alle dadels zijn zoet, maar ze worden niet allemaal in Nederland verkocht. Een bekende dadelsoort die je in Nederland kunt kopen is de “medjool dadel” of “medjoul dadel”.  Lees verder om meer te weten over deze verrukkelijke dadel.

Kenmerken medjool dadel

Als je een medjool dadel in je hand houdt, zal je versteld zijn van de grootte. De grootte van deze dadel is dan ook meteen het belangrijkste kenmerk. Met een grootte van 3 tot 7 cm behoort deze soort tot de meest populaire en geliefde dadels. De grootste dadels worden ook wel “jumbo dadels” genoemd.

De kleur van een rijpe dadel is diep bruin. Een verse dadel is dik, sappig en heeft een gladde schil. Een gedroogde dadel is zacht en heeft een gerimpelde schil. Meestal zijn de dadels gedroogd te koop. In veel gevallen begint het drogingproces terwijl de dadel nog in de boom hangt!

De smaak van een medjool

Heb je ooit eens een medjool dadel geproefd? De dadel heeft zacht vruchtvlees en elke hap is intens zoet. De meeste mensen beschrijven de smaak als “honingzoet” en “karamelachtig”. De smaak is zelfs zo zoet dat je haast zou vergeten dat je een gezonde vrucht aan het eten bent! Ideaal toch?

Hoe eet je een medjool dadel?

Eigenlijk hoef je helemaal niets met de dadel te doen. Gewoon zo uit het vuistje eten is deze vrucht al verrukkelijk. Maar wil je er toch iets mee doen? Maak de dadel dan nog gezonder door de pit te verwisselen met een noot! Amandelen en walnoten lenen zich hier erg goed voor.

Medjool dadels kopen

De grote dadels zijn een van de duurste soorten die er zijn. Het is dus een goed idee om de dadels te inspecteren voordat je ze werkelijk koopt. Let er op dat de dadels geen kapotte schil hebben. Scheurtjes in de schil zorgt ervoor dat de kwaliteit van de dadel snel minder wordt.

Ook horen de dadels zacht te zijn. Erg harde dadels zijn meestal oud. Probeer dadels met een wittige glans te vermijden. Die witte glans is geen schimmel maar een versuikerde laag. De dadels zijn wel gewoon eetbaar, maar de kwaliteit is dan wel iets minder.

Waar kan je medjool dadels kopen?

Heb je ergens deze heerlijke dadels gegeten? Dan wil je natuurlijk meteen weten waar je ze kunt kopen! Soms zijn deze soort in supermarkten te koop. Lees op de verpakking of je echte medjool dadels hebt.

In Oosterse toko’s zijn deze soort dadels eigenlijk altijd wel te koop. Soms zelfs echte verse! De dadels zijn vrij prijzig, maar je hebt dan wel de “King of dates”!