Calorieën dadels

Dadels zijn heerlijk en goed te gebruiken als tapas, maar hoeveel calorieën bevatten een dadels nu eigenlijk?

Energie is wordt uitgedrukt in calorieën. Hoe meer calorieën iets heeft, hoe meer energie het je oplevert. De totale hoeveelheid calorieën in dadels komen uit verschillende bronnen. Lees verder om meer te weten over de calorieën in gedroogde dadels.

Calorieën dadels – uit vetten

Vet is energie. Het zou logisch klinken dat de meeste calorieën in dadels uit vetten komen. Toch is dit niet waar. In dadels zit amper vet. 100 gram dadels bestaat voor ongeveer 0.2 gram uit vet. Dit staat gelijk aan 1.3 kilocalorieën.

Dus in 100 gram dadels, komt 1.3 kilocalorie voort uit vet.

Calorieën dadels – uit eiwitten

Eiwitten leveren je aminozuren en calorieën op. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Chemische stoffen in de hersenen, spieren, hormonen en genen bestaan uit aminozuren. Eiwitten zijn dus ontzettend belangrijk voor je.

Hoeveel calorieën bevat een dadel?

In 100 gram dadels, zit ongeveer 1.8 gram eiwitten. Dit levert je ongeveer 6 kilocalorieën op.

Calorieën dadels – uit koolhydraten

De meeste energie haalt je lichaam uit koolhydraten. De meeste calorieën in dadels, komen dan ook van de koolhydraten.

In 100 gram dadels, zitten ongeveer 75 gram koolhydraten. Deze koolhydraten dragen het meeste bij aan de calorieën. 75 gram van deze koolhydraten levert je ongeveer 270 kilocalorieën.

Dus, het totale aantal calorieën in dadels is…

Als je de calorieën uit de verschillende bronnen bij elkaar optelt, komt er 277 uit.

Dus in 100 gram gedroogde dadels zitten ongeveer 277 kilocalorieën.

Gedroogde dadels leveren per 100 gram iets meer calorieën op dan verse. Dit komt omdat er bijna geen vocht meer in de gedroogde dadels zitten. Bij een gewicht van 100 gram heb je qua aantal meer gedroogde dadels dan verse. 1 gedroogde dadel weegt namelijk minder dan 1 verse dadel.

De voedingswaarde in gedroogde dadels is dus iets meer geconcentreerd in vergelijking met verse dadels. Dit geldt niet alleen voor de calorieën, maar natuurlijk ook voor de vitaminen, mineralen en andere voedingswaarden.