Voedingswaarde dadels

Dadels zijn gezond en bevatten erg veel goede voedingswaarden. Weet jij al welke voedingswaarde dadels hebben?

Dadels zijn maar kleine vruchten, maar toch bevatten ze erg veel gezonde voedingsstoffen. Ze bevatten namelijk veel vitamines, mineralen, vezels, en amper vet. Wil je weten wat je precies eet als je dadels eet? Lees dan verder en leer hoe gezond deze kleine zuidvrucht is.

Lekker veel vezels

Dadels bevatten enorm veel vezels. Als je 100 gram dadels eet, heb je al 7 gram vezels binnen. Bij een dagelijkse inname van 2000 kilocalorieën, staat dit staat gelijk aan 27 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid! En 100 gram dadels klinkt misschien veel, maar het zijn maar 10 of 12 gedroogde dadels.

Vezels zijn goed voor je!

De Gezondheidsraad adviseert om 30 to 40 gram vezels per dag te eten. Vezels zijn goed voor je stoelgang. Vezels zijn ook goed voor je cholesterolgehalte. Sommige vezels hebben namelijk een gunstig effect op het slechte cholesterol.

Voedingswaarde dadels  – de vitamines

Er zitten allerlei vitamines in dadels. Er zijn er maar liefst 10 te vinden! De 10 vitamines die je in dadels kunt vinden zijn:

 1. Vitamine A
 2. Vitamine B1
 3. Vitamine B2
 4. Vitamine B3
 5. Vitamine B5
 6. Vitamine K
 7. Foliumzuur
 8. Choline
 9. Betaïne
 10. Bètacaroteen

Wil je weten hoeveel er van welke vitamine in een dadel te vinden is? Klik dan hier om erover te lezen.

Voedingswaarde dadels – de mineralen

Naast vezels en vitaminen, zijn er ook nog mineralen in dadels te vinden. Een dadel bevat maar liefst 9 mineralen! De volgende 9 mineralen zitten in dadels:

 1. Calcium
 2. IJzer
 3. Magnesium
 4. Fosfor
 5. Kalium
 6. Natrium
 7. Zink
 8. Koper
 9. Mangaan

Wil je meer over de mineralen in dadels lezen? Klik dan hier om verder te lezen.

Dadels zijn erg gezond!

Hierboven staat beschreven welke vitamines en mineralen er in dadels voorkomen. Elk voedingsmiddel brengt zijn eigen positieve bijdrage aan het lichaam. Dat zorgt ervoor dat dadels erg gezond zijn.

Natuurlijk geven dadels je ook energie. Energie wordt gegeven in de vorm van kilocalorieën. Wil je meer weten over de energie / calorieën van dadels? Klik dan hier om meer over dit onderwerp te weten te komen.