Dadels kopen

Dadels kopen kan overal, op de markt, bij de toko, online of  gewoon in de supermarkt. Weet jij waar je op moet letten bij het kopen van deze heerlijke tropische vruchten?

Soms is het moeilijk om dadels te kopen. Je kunt er ten slotte niet in kijken en je koopt er altijd meerdere tegelijk. Natuurlijk wil je alleen de beste dadels, want ze zijn behoorlijk prijzig! De beste dadels koop je door ze eerst goed te bekijken. Maar waar moet je eigenlijk naar kijken als je dadels uitkiest? Het antwoord op deze vraag wordt hieronder uitgebreid beantwoord.

Verse dadels kopen

De dadel kennen we vooral als de rimpelige vrucht. Maar dat komt doordat we in Nederland niet zo vaak verse dadels zien. Een verse dadel is namelijk helemaal niet rimpelig. Een verse dadel is bol, groot en heeft een mooie gladde schil met een goudbruine kleur.

Let bij het kopen van verse dadels vooral op of de dadel helemaal gaaf is. Dadels met plekken koop je liever niet. Ook beurse dadels kan je beter laten liggen. Dadels horen vochtig en dik te zijn. Als je verse dadels tegenkomt die een beetje rimpelig en droog zijn, betekent dit dat ze al oud zijn.

Het dadelseizoen is erg kort. Echte verse dadels zijn alleen in het najaar te verkrijgen. Koop ze in een Oosterse supermarkt of, als je geluk hebt. Op de markt.

Half-gedroogde dadels

Half-gedroogde dadels zijn groot en rimpelig. Soms worden ze verkocht terwijl ze nog aan een takje zitten. Druk bij het kopen van dadels eens zachtjes in een half-gedroogde dadel. De vrucht moet een beetje zacht zijn. De vrucht moet weer ‘terugveren’ waar je het ingedrukt hebt.

De half-gedroogde dadels zijn niet plakkerig en de schil is iets harder dan die van de echte verse dadel.

Gedroogde dadels

Gedroogde dadels kan je het hele jaar door in supermarkten vinden. De gedroogde vruchten zijn erg plakkerig en een beetje hard. De schil is rimpelig en iets taaier dan de half-gedroogde dadels. Ook zijn iets kleiner. Wil je meer weten over gedroogde dadels, lees dan hier verder.

Let bij het kopen van gedroogde dadels op het suikergehalte. De vruchten versuikeren wanneer ze ouder worden. Koop deze liever niet. Ze horen er glanzend en plakkerig uit te zien.

Dadels met of zonder pit?

Je kunt dadels kopen met of zonder pit. Pitten dragen bij aan de houdbaarheid van de vrucht. Ontpitte dadels zijn natuurlijk erg gemakkelijk te verwerken, maar ze zijn minder lang houdbaar. Als je de vruchten niet meteen allemaal opeet, kan je ze beter met pit kopen. De pit is namelijk erg gemakkelijk te verwijderen.

Gevulde dadels

In de arabische landen is de dadel erg populair. Je zult daar de dadel veelvuldig als lekkernij voorbij zien komen. Meestal is het dan niet een gewone dadel, maar een gevulde dadel. De vulling bestaat dan meestal uit een nootje (amandel of pecan), stukje citroen of sinasappel.

Ook in Nederland vind je veel verschillende soorten gevulde dadels. Dit is dan meestal met roomkaas, geitenkaas of kruidenkaas. Ook zie je vaak de chorizo met spek variant.