Verse dadels

Vind je gedroogde dadels heerlijk, maar heb je nog nooit verse dadels gegeten? Snel doen, want het is echt het proberen waard!

Verse dadels zijn iets minder bekend dan de gedroogde. Dat is jammer, want een verse dadel is minstens zo lekker als de gedroogde. Maar waar en wanneer zijn deze verse vruchten te koop? Hoe smaken en ze en wat doe je ermee? Al deze vragen worden hieronder beantwoord.

Hoe smaken verse dadels?

Dadels zijn erg zoete vruchten. Vers is de smaak te omschrijven als ‘honingzoet’. Ze zijn minder zoet dan de gedroogde dadels. Verder zijn ze lekker sappig met zacht vruchtvlees. De schil geeft de vrucht een lekker bite. Als de vruchten onrijp zijn, kan de schil een beetje taai zijn. Ook smaakt een onrijpe dadel iets minder zoet dan een rijpe.

Wat kan je allemaal met verse dadels?

Verse dadels zijn uit het vuistje eigenlijk het lekkerst. Lekker iets zoets voor bij de koffie of thee. Maar natuurlijk zijn ze ook heerlijk in een verse fruitsalade of in toetjes. Je kunt de dadels, net als wanneer ze gedroogd zijn, meestoven in stoofgerechten. Dit is wel een beetje zonde van de versheid van de dadel. Zonde omdat je in een stoofschotel geen verschil proeft tussen de gedroogde dadel of de verse.

Tros verse dadels

Zoet en hartig is soms erg goed te combineren. Verse dadel gevuld met blauwaderkaas is een goede combinatie!

Hoe zien dadels eruit wanneer ze vers zijn?

Verse dadels hebben een grootte van ongeveer 5 cm. Ze hebben een gladde schil en zijn goud- of roodbruin van kleur. Meestal worden ze verkocht terwijl ze nog aan takjes zitten. De vruchten groeien namelijk met trossen aan de dadelpalm.

Wanneer en waar zijn de dadels te koop?

Verse dadels zijn in het najaar te koop. Je kunt ze op markten tegenkomen of in Turkse winkels. Soms zijn ze zelfs in de supermarkt te koop.

Wat als er geen verse dadels zijn?

Verse dadels zijn maar een beperkte periode verkrijgbaar. Je kunt ze dus niet altijd kopen. Alleen in het najaar zijn. Gelukkig zijn de vruchten ook goed in te vriezen. In toko’s kan je vaak het hele jaar door ingevroren dadels kopen. En als er geen ingevroren dadels zijn, zijn gedroogde dadels ook heel lekker. Die zijn er altijd!